Bitkisel Kaynak

Bitkisel Kaynak Header Logo

Fleksiteryan Beslenme Nedir, Nasıl Yapılır

Fleksiteryan Beslenme Nedir, Nasıl Yapılır

Fleksiteryan kelimesindeki ‘flex’ esnek anlamında kullanılan bir ektir. Fleksiteryan beslenme şekli de adında geçtiği gibi bitkisel temelli olmasının yanında esnekliğe de izin veren bir yapıdadır. Örneğin rutin yaşantısında çoğunlukla bitkisel beslenen bir kişi nadiren de olsa hayvansal et içeren bir öğün tüketebilir.

Fleksiteryan beslenmeyi tercih eden kişiler genellikle bitkisel beslenmek isteyen ve bu hayat tarzını benimseyen ancak et tüketmeyi de tamamen hayatından çıkarmak istemeyen kişilerdir. Bunun sebebi hayvansal etlerin tadını sevmekte olabilir iş yemekleri veya sosyal yaşantının yoğun olduğu dönemde dışarıda bulunan yiyeceklerde esnek olma isteği de olabilir veya kendine bu şekilde bir kısıtlama getirmemenin psikolojik olarak daha rahat hissettirmesi de olabilir.

Fleksiteryan Beslenme Nedir

Fleksiteryan olmak için kaç gün hayvansal et tüketilebilir gibi bir sayı bilimsel verilerde belirtilmemiş. Ancak bir kişinin fleksiteryan olmak için rutinde vejetaryen veya vegan gibi beslenip nadiren belki sosyal bir ortamda bir hayvansal et tercih etmesi gerekir. Bir hafta içerisinde bitkisel beslenilen günlerin çoğunlukta olması fleksiteryan beslenme türü için gereklidir.

Bitkisel beslenmenin sağlığa olan olumlu etkilerinden faydalanmak ve aynı zamanda et tüketmeyi tamamen sınırlandırmak istemeyen kişiler için uygun bir beslenme şeklidir.

Protein ihtiyacının büyük bir kısmı süt ve süt ürünlerinden, ara sıra yenen hayvansal etlerden, kurubaklagil ve kuruyemişlerden gelir.

Lif alımı hepçil beslenen kişilere göre daha yüksektir çünkü öğünlerde yenen et veya tavuk yerine lif içeriği yüksek sebze ve kurubaklagiller gelmiştir.

Genellikle fleksiteryan beslenmeyi benimseyen kişiler sağlığına dikkat etmeyi seven ve sağlıklı olmak adına bilinçlenmeyi isteyen kişilerdir. Bu nedenle şeker, tatlı konusunda da çoğu zaman dikkatlidirler. İşlenmiş şeker yerine taze meyve, kuru meyve tüketimleri fazla olduğu için antioksidan, vitamin, mineral alımları da desteklenir. Bağışıklık sistemi ve bağırsak sağlığı da bu beslenme türünde olumlu etkilenir.

Daha az hayvansal et tüketiminden dolayı dikkat edilmesi gereken vitamin-mineraller:

  • B12 vitamini
  • Demir
  • Kalsiyum
  • D vitamini

Bu vitamin ve mineraller çoğu zaman hayvansal kaynaklardan geldiği için, hayvansal et tüketimini kısıtlayan kişilerin düzenli olarak bu vitamin ve mineralleri takip etmeleri gerekir. Eksiklik yaşamamalrı için ise çeşitli ve dengeli bir beslenme programı yürütmek son derece önemlidir.

Fleksiteryan beslenme sağlığa olumlu etkiler sağlayan ve iyi planlandığında hayatın her aşamasında uygulanabilecek ve besin ögesi eksikliği yaşatmayacak bir beslenme şeklidir.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir